Oplacalnosc produkcji opakowan kartonowych

Pewien okres teraźniejszemu w Szerokiej Brytanii poszła na jaw afera połączona z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co zrobiło wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami jesteśmy do podejmowania niemal na wszystkim kontynencie europejskim. Teraz w Szwajcarii odkryto, iż w zakładach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy i ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie czerpiące z chowów ekologicznych, w pracy wykazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia związane z inicjatywą producentów żywności i hurtowniami wędlin stoją się potwierdzeniem będącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są metodą na uzyskanie rynku, i taż jakość mięsa jest jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie używaną technologią w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami podnoszącymi ich objętość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w ciało wodę z substancjami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji przetworów mięsnych, ponieważ solanka stanowi nieraz nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, iż z kilograma mięsa można dostać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy stosować uwagę na kartki kupowanych przez nas wędlin i unikać tych, które stały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i wartości regulujących produkcję wędlin doskonałej klasy, aktualnie właściwie każdy produkt mięsopodobny pewno żyć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to słowo odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z ciała właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga jest ważny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, lecz jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto to wydać nieco bardzo na sprawdzone produkty odpowiedniej kondycje zamiast truć organizm...